Újabb inspiráció egy méltán kedvelt halra…

Valahol a lazac iránti szeretetem még az Amerikában töltött nyarak alatt jött meg, hiszen Tisza parti lányként még a neve sem jöhetett szóba a ponty, harcsa és keszeg mellett. (teszem hozzá azok is isteni halak és nem is lehetne jobb egy halászlé nélkülük de valóban más kategória)

Egy kis érdekesség:

A vadlazac a tengeri és óceáni tápláléknak köszönhetően rendkívül értékes tápanyagforrás. Amellett, hogy alacsony kalóriájú, és minimális telített zsírsav mellett magas fehérjetartalommal rendelkezik, kiváló forrása az omega-3 zsírsavaknak, többek között az eikozapentaénsavnak (EPA) és a dokozahexaénsavnak (DHA). Ezen zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásuknak köszönhetően kiemelt szerepet játszanak az egészséged védelmében.

Az alap recept: Bőrén sült lazac derék, céklás rizottóval és rukkola ágyon

Hozzávalók 2 főre:

0,7 kg bőrős lazac

25 dkg sós vaj

Rozmaring ág

1 db cékla

25 dkg rizottó rizs

3 dl fehér bor

15 dkg reszelt parmezán sajt

sok sok vaj 🙂

Elkészítése:

A halunkat bő vajban bőrével lefelé sütjük először körülbelül 7 percig addig míg a bőr igazán ropogós nem lesz. A másik oldalát mindösszesen 4-5 percig sütjük, hogy ne száradjon ki. Közben ízlés szerint sózzuk és egy rozmaring ágat is teszünk mellé így az ételünk átveszi a majd a fűszer zamatát :-). Azonnal tálalható.

Céklás rizottó, bevallom azt gondoltam, hogy sokkal nagyon ördöngöség lesz elkészíteni de igazából mindösszesen az a titka,hogy nem szabad abbahagyni a rizs kevergetésést (ettől lesz igazán selymes), bár ez mindenképpen igányel némi figyelmet ez nem az a “multitaskingos” étel 🙂

A vaj felét kezdjük el melegíteni.Adjuk hozzá a rizottórizst, 1-2 percig keverjük. Akkor jó, ha már kissé pattognak a szemek és elkezdenek üvegesedni. Majd a bor is hozzáadjuk ( az alkoholtartalom a főzés során teljesen elillan majd de ügyeljünk, hogy jó minőségű bort használjunk). Ezek után következzék a forró zöldség alaplé, és kevergessük, amíg beissza a rizs. Majd fokozatosan adagolhatjuk a következő kanál alaplevet, egészen addig míg a risz meg nem fő. Eközben folyamatosan kevergessük. Majd a végén adjuk hozzá a vajat és a parmezánt és a kockára vágott céklát. (egyiket sem tudjuk túladagolni 🙂 A céklát nem főztem meg előzetesen kissé roppanósra hagytam.

Remélem sokan kipróbáljátok majd a receptet!

0 comments on “Újabb inspiráció egy méltán kedvelt halra…Add yours →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük