Sütőtökkrémleves pirított magvakkal és tökmagolajjal

Elkészítése:

A tököt meghámozzuk, a magos részét kikaparjuk, és felszeleteljük körülbelül 2-3 centiméteres darabokra, majd sütőben kicsit megpirítjuk.
Odatesszük főzni az alaplevünket.
A hagymát és fokhagymát apróra vágjuk, megpirítjuk az olajon vagy vajon, hozzáadjuk a megpirult sütőtököt. Hozzáöntjük az elkészült alaplevet és a főzőtejszínt. Sóval, fehérborssal és szerecsendióval ízesítjük. Összeforraljuk kb. 3-4 perc alatt közepes tűzön.
Levesszük a tűzről, és botmixerrel összepürésítjük, ezután még kb. 2 percre visszatesszük főni.
Kisokos:🎃
Miért érdemes sütőtököt fogyasztani?

1. NAGYON TÁPLÁLÓ ÉS ÁSVÁNYI ANYAGOKBAN GAZDAG

Lenyűgöző, hogy mennyi hasznos dolog van benne. Ráadásul amellett, hogy tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, nem teszi tökre a diétádat. Alacsony a kalóriatartalma, hiszen 94%-a víz.

2. MAGAS AZ ANTIOXIDÁNS-TARTALMA

A testedben lévő szabad gyökök fontos feladata, hogy a káros baktériumokat elpusztítsák. De ha túl sok van belőlük, akkor súlyos betegségeket okozhatnak. A sütőtökben lévő anitoxidánsok, így az alfa-karotin vagy a béta-karotin képesek semlegesíteni a szabad gyököket és ezzel megakadályozzák a sejtek károsodását.

3. NÖVELI AZ ELLENÁLLÓKÉPESSÉGET

A sütőtökben sok a béta-karotin, ami a szervezetedben A-vitaminná válik, ez segít a fertőzések leküzdésében. Szintén magas a C-vitamin tartalma, ami növeli a fehérvérsejt termelést, hatékonyabbá válik az immunrendszered, illetve gyorsul a sebek gyógyulása is.

4. JAVÍTJA A LÁTÁST

Gyakori probléma, hogy idősebb korban romlik a szemed. A megfelelő tápanyagok fogyasztásával csökkenhet ennek a kockázata. Itt is a béta-karotin, illetve az ebből létrejövő A-vitamin játszik kulcsszerepet.

5. SEGÍTI A FOGYÓKÚRÁT

Tápanyagokban gazdag élelmiszer, de ennek ellenére hihetetlenül alacsony kalóriatartalmú. Így jóval többet fogyaszthatsz belőle, mint más szénhidrát forrásokból (rizs, burgonya, stb.). A rostok miatt a sütőtök enyhíti az éhségérzetet.

6. CSÖKKENTI A RÁK KOCKÁZATÁT
Számos vizsgálat bizonyítja, hogy az alfa-karotin és a béta-karotin bevitel mérsékli a gyomorrák és más emésztőrendszeri tumorok kialakulását.

0 comments on “Sütőtökkrémleves pirított magvakkal és tökmagolajjalAdd yours →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük