Hozzávalók
- 0, 7 kg hízott kacsamáj
- Kalács, friss – 4-6 szelet
- Frissen őrölt só, bor
- Rozmaring
Kacsamáj pástétom:
A kacsamájat a felhasználás előtt kivesszük a hűtőből és langyos vízbe áztatjuk, hogy kiolvadjon, egészen addig, míg meg nem lágyul és formázható lesz! Ha a máj kiolvadt kissé akkor egy sütőpapírra tesszük a lebennyel felfelé.
Késsel, hosszában megvágjuk a májat majd a húzódó vastag és vékony vérereket eltávolítgatjuk a máját akár darabjaira is szétbonthatjuk. Fontos, hogy az ereket aprólékosan szedjük ki. Ezután a májat formázzuk egy téglalápot a majd sózzuk, borsozzuk és ízlés szerinti fűszerrel (rozmaring, kakukkfű) fűszerezzük. Majd befedjük egy másik sütőpapírral, így tesszük a hűtőbe 1-2órára, amíg a máj visszadermed.
Pár óra elteltével több réteg műanyag fóliát kiterítünk, erre rátesszük a májat és szorosan feltekerjük a fólia segítségével. Érdemes hengeres, nagyjából 7-10cm vastagságú „májrudat” készíteni! A végeit szorosan elkötjük szintén fóliával, majd egy fazék majdnem forrásban lévő(95fokos) vízbe mártjuk 90 másodpercre.
Letörölgetjük és hűtőbe tesszük egy éjszakára. Másnap, vagy pár nap elteltével, kicsomagoljuk a fóliából a pástétomot, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, frissen meghintjük sóval és borssal, hagymalekvárral és friss kaláccsal tálaltam.